Tuesday 23 December 2014

Kebaikkan Vitamin E

Assalamualaikum,

Vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencengahan kanser dan penyakit kardiovaskular. Ia adalah vitamin yang larut dalam lemak yang disimpan di dalam organ tubuh seperti hati, jantung, kelenjar pituitary, testis, uterus, darah dan otot. Namu begitu, 60-70% daripadanya akan disingkirkan dari tubuh kita setiap hari.




Khasiat Vitamin E
  • Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
  • Mencantikkan dan menampakkan wajah lebih muda dari usia. Pengambilan yang berterusan akan mampu menghilangkan kedut, parut dan jeragat.
  • Melindungi paru-paru dari pencemaran udara.
  • Meningkatkan kuasa sel-T untuk melawan penyakit.
  • Anti oksidan.
  • Mengurangkan risiko Alzheimer( nyanyuk ).
  • Mengurangkan risiko keguguran bagi wanita hamil.
  • Merendahkan kadar kolestrol.
  • Membantu mencegah kanser.
  • Merendahkan risiko katarak.
  • Juga dikenali sebagai “vitamin cinta” kerana boleh membantu dalam perhubungan suami isteri. Malah wanita hamil, menyusukan anak, mengambil sebarang pil hormone dan melalui fasa menopous memerlukan vitamin E.
  • Menggalakan kulit dan rambut menjadi sihat
  • Sangat berguna dalam rawatan “premenstrual syndrome” dan penyakit fibrocystic buah dada.
  • Mengurangkan tekanan darah.
  • Mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan dimasa yang sama menguatkan dinding kapilari.
  • Meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki.
Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan Vitamin E dalam masa jangka yang panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok.


Kekurangan Vitamin E boleh menyebabkan :
  • Mudah radang dan odema (pengumpulan air dalam tisu), pada bayi.
  • Penuaan kulit sebelum masa
  • Keguguran rambut
  • Anemia
Vitamin E boleh didapati daripada sumber makanan seperti : minyak sayuran, sayuran berdaun hijau gelap, kacang, biji-bijian, dan semua bijirin. Vitamin E juga boleh didapati daripada beras perang, makanan daripada jagung, telur, rumpai laut, hati yang dikeringkan, susu, oat, daging organ, kacang soya, ubi kentang, selada air, dan gandum.



#nisavitashop
SID 960671
khairunisa zakaria
013-2251756

No comments: